Ora de filozofie

 

        -Mami, ce e aia dependență?
        Cum îi explici unui copil de 5 ani, cu suflet curat și minte nepătată, ce înseamnă dependență? Ce fel de exemple îi dai? 
       -Păi, puiule, e atunci când ai nevoie de ceva cu disperare. Și dacă nu îl ai, simți că nu poți sta fără el. Spre exemplu e exact ca atunci când spui că nu poți dormi fără ursulețul tău.
        -Și e ceva bun sau rău?
       În general, primul instinct îți spune că nu e ceva benefic, nu? Dependența de mâncare, de alcool, de droguri, la acestea te-ai gândit, nu? Dar dependența de cineva? E rea și ea?
       Suntem dependenți, toți, de nenumărate acțiuni, oameni sau lucruri ce par inofensive. Te uiți cu dezgust la un om ce își hrănește sufletul cu nenumărate kilograme de mâncare, cu doze imense de medicamente sau își varsă suferința cu fiecare pahar băut, dar treci cu vederea de persoana din parc, care în loc să se bucure de acea bucățică de natură, își concentrează atenția pe ecranul telefonului. Ignori omul care își cheltuie și ultimul ban din salariu pentru haine. Îl ignori pe tipul plin de mușchi de la sală, pe care îl vezi de fiecare dată, indiferent de oră, dându-și sufletul cu fiecare ridicare de greutăți. 
       De ce observăm doar un număr restrâns de dependențe? Ai zice : "Păi, le vedem doar pe cele care pot duce la moarte". Da, mori în câțiva ani de la alcool, mori în câteva luni de la medicamente, în câteva săptămâni de la înfometare, dar chiar trebuie să mori fizic pentru a numi ceva o dependență serioasă? 
     Ce zici de omul care își taie fiecare bucățică din corp pentru a îndeplini caracteristicile ce îl plasează sus pe lista intitulată "Standardele frumuseții"? Persoana care își calcă singur în picioare principiile, de nenumărate ori, de dragul dragostei? Omul care își sacrifică zilnic familia pentru mai multă putere, mai mulți bani, mai multe ore de muncă? Persoana care stă cu orele printre postările infinite de pe rețelele de socializare și își pierde, în adevăratul sens al cuvântului, ore din viață pe care nu le va mai recupera vreodată?
    Toate sunt exemple pe care le trecem cu vederea, le ignorăm, le categorizăm drept "nepericuloase". Dependențele sunt nelipsite din viața omului. Poate nu putem scăpa de ele, poate nu există viață fără ele, dar măcar știm că sunt acolo? Le conștientizăm? Le am și eu, dar le văd? Le ai și tu, dar le observi?
      Deci, ale tale care sunt?

Comentarii

  1. Dependența se împarte în două categorii: cea fizică și cea psihică. Un individ dependent e o victimă și nu o persoană pe care să o arătăm cu degetul. Conform unui studiu, dependența reprezintă rezultatul crizei conexiunii interumane. Soldații din Vietnam își injectau diamorfină(heroină medicinală) pentru a putea face față evenimentelor războiului, dar când s-au întors acasă nu au mai consumat heroină pentru că erau fericiți alături de familiile lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. and kids, this will be a long story you ll find out when mommy feels you are mature enough

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare